P-piller... Vana, press eller egen vilja?

Läste precis en intressant artikel om P-piller i tidningen Solo.
För det första så stod det att det är väldigt vanligt att unga tjejer 15-24 använder sig främst av något sorts preventivmedel i form av bla kombinerade p-piller och minipiller. Det stod även att användandet av andra preventivmedel så som spiral ökar. I artikeln stor det också om för- och nackdelar med användning av dessa preventivmedel.
Plus kan vara allt från minskad mensvärk, slippa oregelbundna blödningar, till lindring av PMS besvär.
Medan minus kan vara humörsvängningar, nedstämdhet, viktuppgång, huvudvärk, blodpropp osv. 
Hur dessa preventivmedel påverkar en person skiljer sig ordentligt. Bara för att en person mår bättre när de använder t.ex. P-piller betyder det inte att nästa gör det. Alla får inte heller biverkningar av att använda någon form av preventivmedel och det kan dessutom skilja sig väldigt beroende på vilket man använder sig av. 
 
 
Sen finns också Billings metoden. Den går ut på att man räknar ut när man har ägglossning och undvikar att ha sex kring de dagarna, varken under ägglossningen-de närmsta dagarna innan och de närmsta efter. Men som det står i artikeln om preventivmedel som jag läste tar det tid innan man lärt sig denna metod och kan använda sig av den på ett säkert sätt. Detta är pga att man måste lära sig hur ens menscykel fungetar utan till. Solo nämner också en app; Naturalcycles, en menskalender som man kan använda sig av.
 
 
Jag har provat både minipiller (två gånger) och spiral (en gång). Båda gångerna som jag använde mig av minipiller fick jag humörsvängningar, huvudvärk, spänningar över brösten och gick upp i vikt. Däremot hade jag bara mens varannan månad första gången och ingen alls andra gången (slutade för andra gången med minipiller i början av februari). 
Spiralen satte jag in i Maj förra året och tog ut den i slutet av Oktober. Många upplever ett obehag i form av smärta vid insättning av spiral, kan själv säga att det kändes men att det inte gjorde så ont. Det började dock göra riktigt ont någon timme senare, tänk er en överdiriven mensvärk, och dagen efter gjorde det fortfarande ont. Den hade varit perfekt om det inte vore för att jag fick ont av den, dessa smärtor kom ungefär två månader efter att den sattes in. Hade inga biverkningar och ingen mens, men pga smärtan stod jag inte ut med den. När jag åkte för att ta ut den var det tydligen så att den var på väg ut av sig självt.
 
 
Preventivmedel är bra då man inte behöver vara rädd för en oönskad graviditet (ja det händer att vissa som tar preventivmedel blir gravida) men samtidigt passar det inte alla och då kan man faktiskt välja att använda sig av kondom, även om många inte gillar det.
 
Vet att många unga tjejer känner att pressen ligger på dem om de inte
 vill bli med barn, att pörja med t.ex. P-piller. Sedan är det väldigt vanligt bland ungdommar och vuxna att använda sig av denna metod för att undvika graviditet, både i förhållanden och vid andra tillfällen. De man umgås med använder sig av det och sägar att det funkar för dem och då vill man kanske testa själv.
Många börjar också med dessa medel just pga PMS och mensvärk då det kan underlätta både PMS symtomen och värken.
 
 
Själv tycker jag att detta är ett intressant ämne då många proppar i sig dessa medel utan att egentligen tänka på vad de innehåller och vad det kan ha för effekt på ens kropp både psykiskt och fysiskt. Kan nästan säga att det är lite sjukt att man bara tillsätter hormoner hur som helst utan att reflektera över det. Men som sagt funkar det för vissa och jag säger inte heller att jag är emot det. Har som sagt själv använt preventivmedel och vet hur skönt det är att inte behöva oroa sig för oönskade graviditeter och kondomer osv. Därför ville jag ta upp detta här på min blogg för att se vad ni som läser tycker.
 
 
Lite olika preventivmedel och dess innehåll:
 
Kombinerade P-piller: östrogen och gestagen.
Minipiller: gestagen.
Hormonspiral: gestagen.
P-ring: östrogen och gestagen.
P-stav: gestagen.
P-spruta: gestagen.
 
 
Skriv gärna en komentar om egna erfarenhetar eller bara er åsikt.